Vecka 39 (38+0 - 38+6)

Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Livmoderhalsen mognar för förlossningen. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med. Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. Oroar du dig för något! - Vad som helst, så ta upp saken när du är på kontroll hos din barnmorska.

Barnet väger nu ca 3,5 kg och är omkring 50 cm långt från huvud till fot. Fostervätskan förnyas var tredje timme och det mesta av lanugohåret har fallit av när födseln nu är nära. Barnet sväljer hårstråna tillsammans med andra utsöndringar och allt hamnar i matsmältningsapparaten. Det kommer ut som barnbeck vid första tarmtömningen. I lungorna ökar produktionen av ytaktivt medel ytterligare, samt lungmognaden. Navelsträngen är omkring 51cm lång och är ungefär lika lång som ditt barn från topp till tå. Nu kan det vara svårt att märka barnets alla rörelser.


När man gillar svarta kläder, får man helt enkelt bunkra upp med färgglada nagellack!

Pigg tjej idag! Sovit sju timmar, kommer resultera i en tidig kväll senare, men ja, huvudsaken är att jag är pigg nu! Vaknade sju, låg och försökte somna om en stund, fungerade inte sådär jättebra så jag gick istället upp och värmde lite ravioli, ja ni hörde rätt. Ravioli klockan halv åtta på morgonen är fina grejer! Halsbrännan jag nu sitter och trilskas med, gör faktiskt inte så mycket, för jag fick äta ravioli till frukost :D Har sedan en timma tillbaka suttit och pluggat, har dock fastnat nu och vet inte hur jag ska gå till väga.

Ska jag fortsätta skriva och riskera att det bli skit och pannkaka, eller ska jag vänta med att göra klart, skicka in till min lärare och hoppas på att få lite hjälp och feedback så jag sedan kan på ett enkelt och bra sätt avsluta inlämningen?

Hur som haver så blir det nog så att jag skriver klart, skickar in, frågar om feedback och sedan ändrar om det inte är på tillräckligt hög nivå. Mina damer och herrar, jag hade nämligen tänkt att jag skulle fixa ett fett mvg i dramakursen. Mitt första och enda mvg, om jag klarar det vill säga. Det återstår att se.

Idag efter skolan (11-14.25) blir det antagligen att åka hem till Daniel, Ida och lilla fina Lucas en sväng, sedan kommer mamma och hämtar mig halv sex. Ska nämligen spendera helgen hos henne. Tillbaka till pappa på måndag och sedan stannar jag här tills jag flyttar permanent hem till mamma! Kommer sakna min fina fina utomordentligt världsbästa pappa, men han är ju bara tio minuter med bil från mig, så han kommer vistas hos mamma en del i sommar - och jag och bebis hos honom ibland! :)

Helt otroligt, visste ni (frågar alla utom Nikita för hon har stenkoll ;)) att jag nu på söndag går in i vecka 38?! Helt unbelieveable! Nästan så jag måste lugna ner mig med en godis. Jisses. Tiden bara flyger förbi och snart ligger jag där på förlossningen och önskar jag fick åka hem för det gör så inåthelvetes ont in and between down there you know.. :P Sedan vakna ur dimman och inse, fan jag har klarat av det här, detta är min lilla fina son!

Känner mig dock väldigt obekväm med att säga till att jag har haft värkar till pappa och mamma, när jag har dem. Jag vet inte varför men det känns väldigt konstigt att sitta och kvida framför dem. Trots det är det ju dem som kommer vara med på förlossningen så jag måste nog släppa mina hjärnspöken nu.

Nej, nu ska jag ta mig en godis från godispåsen och sedan återgå till pluggeriet :) Hörs!

En helt vanlig onsdag, bara lite ovanlig!

Halv tre snart, tiden bara flyyyyger fram. Sitter hemma hos mormor och morfar och knappar på deras tangentbord, låter så härligt haha.

Har varit på mammas jobb mellan 8.45-11-15, hälsade på alla som skulle hälsas på, åt en havreboll och pratade lite med trevliga människor. Sedan åkte mamsen och jag iväg till självaste Donken för lite lunch (kors i taket).

Mormor kom och hämtade mig och sedan dess har jag suttit och sorterat bebiskläder i storleksordning här, tusen tack till Åsa och Fredrik för alla fina kläder (och resterande saker jag även fick med)!

Snart ska jag och mormor åka och hämta ut ett paket med lite kläder till henne och mig, samt blir det en tripp till Lindex för att eventuellt byta ut ena baseballjackan till en pippitröja. Förutsatt att det faktiskt finns någon pippitröja där.. Vore lite kul eftersom dem är så sjukligt söta! :)

Lillen har sjunkit, vilket jag inte skrivit förut, men ja, nu är magen mer som en boll eftersom det blir lite komprimerat då han trycks mer och mer nedåt. Snart är det faktiskt dags!

Kanske skriver lite senare, beror på vart kvällen tar mig, plugg ska iallafall hinnas med :)

Bittersweet memories

Godmorgon!
En redigt trött Jasmine sitter och hetsskriver blogg här. Har tillochmed lyckats bita mig i kinden för jag är så pass stressad. Mormor ringer vilken sekund som helst för att hämta upp mig och sedan lämna av mig på Delicato. Inget jobb som i somras, jag ska bara hälsa på lite folk nu när jag fortfarande klarar av att stå och gå lite någorlunda!

Skriver mer när jag kommit hem igen, kanske har jag fått i mig en eller två sockerbomber också *hoppas* :D.

Värkar och Baby Shower

Godmorgon mina trogna läsare.. Förstår inte att ni fortfarande läser, men det är askul! Jag ska strax ta för mig lite frukost, för att sedan vakna till på riktigt och bege mig mot idrottshallen för lite "muntlig" orientering. Ja, ni hörde rätt.. Jag klarar inte riktigt av att gå runt/springa runt banan som är utsatt i skogen, kan ju knappt gå till och från skolan utan att vilja lägga mig ner och börja gråta. Nåväl.

Lillnisse var riktigt bökig och jobbig igårkväll, jag hade flera värkar och han rörde sig som Extreme på Grönalund. En kombination av dessa två skapar med andra ord lite småproblem för mig haha. Men, nu är han lugn, inga värkar heller.

Tänkte lägga upp en del bilder från min Baby Shower som jag hade i lördags hemma hos mormor och morfar! Riktigt fina vänner och underbar familj har jag verkligen. Det var riktigt mysigt, perfekt väder hade vi också, inte en droppe regn. Återigen tack för att ni alla kom, för alla fina presenter till lillnisse (och mig) och alla fina ord ni fick ner i gästboken! :)


Glad gravid tjej på sin Baby Shower!

Vänner och familj

Aggressiv salladsätning..

Ida, Daniel, Sandra, Jessica

Lite livemusik!

Sådan far, sådan son

Älskade mamma <3







Jag och lilla Lucas

Bebis vecka 37!

Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare.

Barnet är ca 47cm långt från huvud till fot och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.


Lite trist info om mig

Jag har insett att min senaste kyss: Var en trevlig sådan
Jag lyssnar på: Musik
Jag mår bäst när jag: Är omkring mina nära och kära
Den bästa krogen heter: Inte testat alla bra ställen än, kommer seeeenare
Jag pratar: Gärna!
Jag älskar/tycker om: Min familj
Min bästa vän(ner) är: Underbara
Min första riktiga kyss: Smakade jordgubbsfil
Jag avskyr när folk: Inte är sig själva
Kärlek är: Svårt, men fint
Någonstans, tänker någon: Åh, vilket gott fikon
Jag kommer alltid att vara: Mig själv
Jag är hemligt förälskad i: Ingen hemlighet om jag avslöjar! Nej men ingen, förutom RP
Sist jag grät var: Föll någon tår igår, finaste orden i gästboken till lillen
Min mobiltelefon är: Liten, rosa och gammal
När jag vaknar på morgonen: Är jag trött
Just nu tänker jag på: Mat
Bebisar är: Extremt söta!
Homosexuella är: Precis som alla andra?
Blondinbella är: Blond
Ikväll ska jag: Slappa och sova
I morgon kommer jag: Gå till skolan, sen plugga
Jag vill verkligen: Vinna lite pengar till lillgrabben


Fett

Vet inte om jag är tillbaka, beror på vad jag känner för. Hade dock varit kul om man hade haft lusten att skriva, så man har någonting att se tillbaka till sen. Fast fan, livet är ju framåt, man ska inte leva bakåt. Filosofiska ord från en höggravid kvinna såhär på förmiddagen kommer antagligen att resultera i en dag full av analysering.

Livet då? Känns lite lättare nu, när lite tid har förspillts och jag gjort andra saker än ja, det där som var då. Nu sitter alla och tänker "vafaaan pratar bruden om" och jag säger såhär, jag älskar att skriva i kod för att förvirra folk, så precis så får det förbli!

Sitter och lyssnar på lite soft musik och förbereder mig inför en lektion i skolan. Sociologi. Hade hellre arbetat denna lektion än suttit på arslet mitt och lyssnat på mina gulliga klasskamraters redovisning, men man kan inte få allt här i livet som man vill, har jag märkt. Redovisning har jag på fredag, hälften kvar att göra, men fan jag jobbar bäst när jag är pressad. Har jag tur kanske jag får en knäpp nu och skriver lite. Beror på hur stor del av mig som är ogravid idag.

Nu har jag inte tid med det här, har några samtal att ringa, hörs!


Fett snygg, fett gravid, fett soligt. Fett lördag!

Bebis!

Vecka 35

Bebis:
Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

Mamma:
Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.


BRB

Tillbaka om ett par dagar. Behöver andrum. Svämmar över.

RSS 2.0